Warning: A non-numeric value encountered in /home/id100232/domains/paardenbed.nl/public_html/catalog/controller/module/module_joiner.php on line 24Warning: A non-numeric value encountered in /home/id100232/domains/paardenbed.nl/public_html/catalog/controller/module/module_joiner.php on line 24 Paarden en Teken
Paarden en Teken

Paarden en Teken

Geplaatst door: Paard en Bed Gepubliceerd: 14-05-2016 Gelezen: 2340 Reacties: 0

Origineel bericht geplaatst op 16 mei 2013


Dat teken bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken is inmiddels algemeen bekend, maar kunnen paarden en pony's ook ziek worden van een tekenbeet? Helaas is dit wel het geval!

Op dit moment worden nog niet zo veel paarden gezien die ziek zijn geworden na een teken-beet, maar o.a. door het veranderende klimaat, moet er steeds meer rekening gehouden worden met teek-gerelateerde ziekten. Bij paarden heet dit dan geen ziekte van Lyme, maar Piroplasmose.

Piroplasmose

Deze ziekteverwekker vermenigvuldigt zich in de rode bloedcellen. Veel infecties verlopen symptoomloos. Er zijn verschillende vormen:

acute vorm Hoge koorts, moeite met ademen, bloedarmoede, geelzucht, rode slijmvliezen en soms lichte koliek. De urine kan bruin zijn door afvalstoffen van de rode bloedcellen
subacute vorm Dit zijn dezelfde symptomen als bij de acute vorm, maar hierbij komt nog gewichtsverlies, terugkerende koorts en de slijmvliezen variëren tussen lichtroze tot fel geel
chronische vorm Paarden of pony's die de chronische vorm hebben, hebben vage klachten, zoals gebrekkige eetlust, slecht presteren en verlies van spiermassa.

Het is een vervelende ziekte en het is dus belangrijk om bij onverklaarbare klachten ook te kijken of het misschien wordt veroorzaakt door een teek.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5-10 graden komt, worden ze actief. De meeste mensen en dieren worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Door speciale monddelen kan de teek zich stevig vasthechten aan het lichaam.

Om de kans op tekenbeten te verminderen kun je ook een insectenspray gebruiken. Ook andere middelen tegen insecten zoals bijvoeren van knoflook verminderen de kans op een tekenbeet.


Teken komen vooral voor in het bos en in de duinen. Controleer na een buitenrit bij je paard of pony vooral de benen en de manen. Teken kunnen klein zijn, dus check goed! Een teek loopt eerst rond over het lichaam voor ze zich vastbijten en bloed beginnen te zuigen.

Een teek gevonden, wat nu?

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste.


  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  • Neem een tekentang (te koop bij bijv. dierenspeciaalzaak, drogist of apotheek) of een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust).
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter
  • Noteer de datum en de plek op het lichaam waar je paard gebeten is in je agenda,als je paard ziek is, geef aan de dierenarts aan dat je paard is gebeten door een teek.
  • Vergeet natuurlijk niet ook bij jezelf te controleren; kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten en onder de randen van je ondergoed. Mocht je een teek bij jezelf verwijderd hebben, houd dan tot 2 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel de huisarts op welke datum je gebeten bent

Bronnen:

Nederlands Hippisch Kenniscentrum

RIVM

mensport.nl (foto)

Tags: teek, lyme, piroplasmose, infecties

Reacties

Schrijf en reactie