Strandrit Friese Paarden 2023

Voor de 5e keer!

Honderden ruiters op prachtige Friese paarden over het strand van Callantsoog, wat een belevenis! Dit bijzondere evenement werd al eerder gehouden, namelijk in 2010, 2013, 2016 en 2019. Uniek om als toeschouwer mee te maken, maar nog bijzonderder om aan deel te nemen!


Voor het laatst

Afgelopen 14 oktober werd de laatste editie van de HORSES2FLY Strandrit Friese Paarden gehouden. 500 deelnemers uit echt alle windstreken. De meesten uit Nederland, maar ook uit Amerika, Canada en zelfs uit Zuid Afrika!

Vaila en haar zwarte parel Flintstone mochten ook meedoen en delen hun verslag met Paard & Bed


Goede voorbereiding

Al weken van tevoren heeft ons reporters duo conditie opgebouwd om deze bijzondere rit van maar liefst 3,5 uur te kunnen rijden met al die andere 499 Friezen paarden.


De dag van de Friese Paarden Strandrit

Vaila: “De wekker ging om half 7 en de zenuwen gierden toch wel door mijn hele lichaam. Flin heeft een hart van goud en is echt een ontzettend braaf paard, maar over het strand met 500 andere Friezen was toch wel andere koek. Ik geloofde echt in hem hoor, maar ik was zooo gespannen. Zou alles wel goed gaan?! 

Eenmaal op stal aangekomen stond Flin nog lekker aan zijn ontbijt te knabbelen en had ik rustig de tijd om alle spullen in de trailer en auto te leggen. Vandaag was ook de dag dat ik voor de eerste keer zelfstandig met de trailer op pad ging, dus extra spannend. Waar Flin normaal binnen 5 seconden op de trailer stond, voelde hij mijn spanning al. Ik kreeg hem er helaas niet zelfstandig op. Na wat aanmoediging en hulp stond Flin op de trailer en al gauw stond hij in alle rust te eten. Hup, de auto in en op naar het strand. 

Na 1,5 uur kwamen wij aan op de parkeerplaats bij Callantsogervaart. Trailer geparkeerd, aangemeld en rustig zadelen. Het werd steeds drukker en er kwamen allemaal verschrikkelijk mooie Friezen de trailers uit. Dit was dan ook al een heel gaaf en bijzonder moment.

Om half 12 begonnen de eerste ruiters op te stappen en werd het toch wel wat drukker. Ik denk dat wij al met zo’n 150 ruiters en hun paarden op de parkeerplaats rond reden. Uit de speakers klonk al snel “we gaan starten, blijf vooral aangesloten”. 

Eenmaal op het strand was het wel een ontzettend imposant beeld. Zoveel ruiter met hun Frieze parels, ieder die dezelfde passie en liefde deelt voor het Friese ras. Kippenvel moment.

Onderweg ben ik veel ruiters tegengekomen die ik via Instagram volg. Leuk om zo die mensen in het echt te zien en elkaar te leren kennen. 

Na dik 1,5 uur gereden te hebben, kwamen we op het einde van het strand aan en moesten we via de duinen weer terugkeren. Wat een magisch beeld, je kon nu echt goed zien met hoeveel ruiters we waren. Na uiteindelijk een rit van dik 3,5 uur kwamen we weer aan bij de trailer. Veel ruiters bleven nog even hangen op het strand om te galopperen, want 1 van de strenge regels tijdens de rit was niet galopperen! 

Ik heb er zelf voor gekozen om terug naar de trailer te gaan. Flin was helemaal gesloopt en sloot zich eigenlijk helemaal af van de wereld om zich heen. Dus ik vond het niet eerlijk tegenover hem om nog terug te keren naar het strand voor foto’s en een galopje. 

Helaas was Flin door alle spanningen en indrukken niet van plan om mee naar huis te gaan. Uiteindelijk hebben we er dik een uur over gedaan om hem in de trailer te krijgen, wat normaal geen probleem bij hem is. 

Ik heb een ontzettend gave dag gehad! Met veel indrukken, veel mooi ervaringen en bovendien nieuwe mensen leren kennen. Ik vond het erg leuk dat Paard&Bed me gevraagd heeft om een verslag te schrijven over dit geweldige avontuur.


Over Vaila en Flin

Sinds 20 januari 2022 is Vaila trots eigenaar van haar, nu 6 jarige, Friese ruin Flintstone. Wil je nog meer avonturen volgen van Vaila en Flin, dan kan je ze op Instagram volgen onder de naam @friesian.flintstone